Citytrip: Porto & Lissabon

Dit keer geen stedentrip volgens het boekje met top 10’s aan bezienswaardigheden en “must sees”, maar een citytrip waar we nagenoeg carte blanche zijn ingestapt, of laat ik zeggen uitgestapt om precies te zijn. 

Onze citytrip naar Lissabon begon namelijk met het uitstappen op het perron van Lisboa Santa Apolónia, een belangrijk knooppunt wanneer je per trein besluit naar Lissabon af te reizen. In ons geval vanuit Porto, die andere bekende en grote stad van Portugal, waar we die dag ervoor per vliegtuig vanuit Amsterdam waren geland.

Voor we onze stedentrip naar Lissabon begonnen, wilden we ook graag nog wat van deze “tweede” stad van Portugal zien en proeven, alvorens met een mooie en comfortabele treinreis (van 3 uur) richting de Portugese hoofdstad af te reizen.

portugal tram 28 lissabon

Verschillen tussen Porto & Lissabon
1. Porto ligt een stuk noordelijker en is hierdoor iets koeler qua temperatuur dan Lissabon, althans zo hebben wij het ervaren tijdens de winter (december). Beide steden zijn in vergelijking met Nederlandse temperatuurmaatstaven, zacht te noemen tijdens de winter. In de zon en uit de wind is het puur genieten!
2. Porto is kleinschaliger en compacter dan de hoofdstad Lissabon.
3. Porto kwam op ons wat minder toeristisch en puurder over dan Lissabon.
4. De gebouwen in Porto leken soms nog ouder en klassieker dan de al zo geweldige klassieke architectuur van Lissabon.
5. Wij vonden Lissabon als echte wandelaars (kilometer vreters) geschikter voor een meerdaagse stedentrip vanwege de oppervlakte van het oude stadscentrum.
6. Houd in beide steden rekening met flinke klimpartijen in de stad (en in de winter met spontane regenbuien).

bankje in Porto

Porto //// Vanaf het vliegveld van Porto reis je eenvoudig per paarse metrolijn richting het centrum van de stad. Zo reisden wij bijvoorbeeld naar het centraal gelegen Trindade metro station om vervolgens heuvelafwaarts richting de oevers van rivier de Douro te wandelen, richting de kade van Cais da Ribeira met de beroemde Luis I boogbrug van staal.

Ondanks dat het een regenachtige dag was (pas op voor de gladde steentjes), genoten we volop van de klassieke architectuur in Porto die zowel rijkelijk als puur/rauw te noemen is. Door de smalle straatjes kwamen we tal van versierde blauw betegelde muren tegen evenals klassieke trams en gekleurde huizen met sierlijke balkonnetjes. Onderweg loop je het ene na het andere barretje, restaurantje of chocolaterie voorbij en zie je de mensen binnen volop genieten van het leven en van goed eten (of port natuurlijk).

Luis I boog brug Porto

Eenmaal beneden bij de kade van Rio Douro aangekomen springt het beeld van de indrukwekkende van staal gebouwde boogbrug Luis I meteen in het oog. Deze bekende brug verbindt beide stadsdelen met elkaar. Aan de kade staan mensen foto’s van elkaar te maken met op de achtergrond veel klassieke boten die op de deining van de rivier bewegen. Een schitterend begin van onze reis door Portugal.

lissabon-lisbon-lisboa-portugal

Lissabon ///// Vanuit ons hotel vertrokken we de volgende ochtend per metro naar het Station Porto-Campanha om daar de trein richting Lissabon te nemen (meer info: http://lisbon-portugal-guide.com/lisbon-to-bus-train/lisbon-to-porto-train.html). Tijdens de 3 uur durende treinreis zagen we steden, dorpen, stukken platteland en zelfs de Atlantische Oceaan voorbij komen. Een schitterend gezicht.

Eenmaal in de hoofdstad van Portugal aangekomen viel het ons meteen op dat het hier nog iets warmer was dan in Porto (16 tegenover 13 graden). Het was in ieder geval een stuk warmer dan in Nederland in de maand december. We hadden geluk die dag in Lissabon, het was droog en de zon scheen waardoor het weer als een echte lentedag in april aanvoelde (in Nederland dan;)

lissabon-lisbon-lisboa portugal citytrip

Vanaf het Lisboa Santa Apologia treinstation begonnen we op ons gemak en zonder specifieke koers te wandelen. Vrijwel direct belanden we in de gezellige wijk Alfama en namen we voor even onze intrek in het Pois Café voor een eenvoudige lunch. Het warm en gezellig aangeklede Pois Café heeft naast een mooie inrichting eveneens hoge houten klapdeuren, oude steentjes op de vloer en bogen in het plafond. Deze zogenaamde “hipster” locatie bleek ook in de Lonely Planet genoemd te worden, waar wij even later al bladerend door deze gids achterkwamen.

lissabon-lisbon-lisboa stedentrip graffiti

lissabon-lisbon-lisboa stedentrip graffiti

lissabon-lisbon-lisboa citytrip graffiti

Eenmaal in het oude stadscentrum aangekomen kwamen de rookwalmen ons al tegemoet. Op diverse straathoeken in Lissabon staan straatverkopers in de rook met een karretje kastanjes te poffen. Ook andere klassieke beroepen zoals schoenpoetsers kwamen we regelmatig tegen tijdens onze struintochten door de stad. Rondom een centrale straat als de R. Augusta met uitzicht op de Arco da Rua Augusta (heeft wat weg van de Arc de Triomphe) zijn we diverse kanten op gaan lopen.

streets of lisbon portugal

Zo ligt ten oosten van het centrum een heuvel met Castelo de S. Jorge. Deze oude burcht is via een prachtige wandeling door een labyrint van prachtige straatjes te bereiken. Op de weg er naartoe zijn vele routes mogelijk. Wij kozen voor de meest rustige en afgelegen straatjes en kwamen onderweg nog een leuk en sfeervol restaurantje tegen.

Restaurant O Corvo biedt zowel buiten als binnen een gezellige plek voor een lunch of brunch en bevindt zich halverwege de heuvel richting de burcht. De burcht zelf bleek een enorm drukke toeristische trekpleister te zijn. We zijn snel verder gelopen richting Rua Limoeiro en het Largo Portas do Sol plein. Hier was het een stuk aangenamer toeven met bovendien een schitterend uitzicht over de stad. Bij de tramhalte was het echter druk. Bijna iedere toerist in Lissabon probeert een plekje te bemachtigen in tramlijn 28.

portugal tram 28 lissabon lisbon

Deze beroemde tramlijn rijdt dwars door de stad, maar komt standaard overvol en volgepropt voorbij rijden. “Liever een andere keer” dachten we nog bij ons zelf. Bovendien biedt het uitzicht op voorbij rijdende trammetjes net zoveel plezier en kun je te voet net zo snel en nog flexibeler de stad bekijken. Bovendien bevinden er zich in Lissabon naast reguliere tramlijnen ook kleine gele klimtrams die de heuvel opklimmen en weer afdalen. Prachtig om te zien en vaak wat verstopt in de binnenstraatjes van de stad, maakt deze steile tramrit (relatief) een stuk rustiger en aangenamer voor de toerist.

lissabon-lisbon-lisboa klim tram

TOP 3 bars & restaurants Lissabon
1. Pois Café
2. Restaurant O Corvo
3. Elke willekeurige bakker met overheerlijke broodjes, taartjes en koffie

lisbon pois cafe

Aan de westkant van het stadscentrum valt eveneens heel veel moois te zien. Ook hier vindt je heuvels, prachtige steegjes, mooie huizen en klassieke gebouwen. Tram 28 rijdt in deze hoek van de stad eveneens af en toe voorbij, maar ook hier zit de tram stampvol.

TIP! Wil je de drukte vermijden en toch graag met een klassieke jaren 30 tram (lijn 28) dwars door Lissabon rijden, onderneem dan vroeg in de ochtend (vanaf 07:00 uur) of later op de avond (tot 23:00 uur) een poging vanaf bijvoorbeeld Praça do Martim Moniz. Een enkele ticket is kost €2,90

lissabon-lisbon-lisboa sunny

Aan de zuidkant langs de kade van Av. Ribeira das Naus en vlak naast het grote Praça do Comércio plein kun je genieten van een mooi uitzicht op het water. Er zijn muurtjes om op te zitten en af en toe kom je zelfs een smal strandje tegen. In de verte hangt de impossante Ponte 25 de Abril brug over het water. Deze brug lijkt sprekend op de Golden Gate Bridge in San Francisco en is, inderdaad, ook rood van kleur!

lisbon bridge

Na een paar dagen wandelen en genieten konden we terug kijken op een indrukwekkende citytrip naar Porto en Lissabon. Ondanks een tijdsspanne van slechts 4 dagen hebben we toch heel veel beleefd en gezien in zowel Porto, tijdens onze treinreis als in Lissabon.

Komen we uiteindelijk toch weer op het woord “Must See” uit de reisgids;)

Sharing

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
jorritiepema Geschreven door:

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *